Sunday, April 24, 2011

Pictunegraphy




Pictunegrahphy.... Itulah dia nama yang aku pilih untuk menggambarbarkan kerja-kerja aku dalam fotografi... It was crossed in my mind... pictune is tuned picture atau dalam bahasa yang mudah gambar yang telah diedit. Memang fotografi selain pandai ambik gambar dan menilai sudut dan pengcahayaan, kena juga pandai untuk mengedit supaya gambar yang diambil lebih terserlah serinya.. tapi kalau over edit dah menjejaskan pulak keaslian gambar tu... tu yang kena betul2 tune... macam keta gak, kalau betul kena dia punya tuning, baru la sedap nak bawak.

Okay... sekarang aku dah ada my small business... mula sbg hobi dan terus jadi part time income... sesuatu business yang kita minat atau pun yang bermula sebagai hobi, kalau buat betul-betul, Insya Allah pasti menjadi.. So far alhamdulillah... ada rezeki aku & family.... sekali musim kawin poket penuh la dgn income dari wedding job ni.... walaupun market kat luar sana makin tepu, tapi rezeki aku ada, mungkin sebab pakej yang di offer dan harga yang kompetetif.....

So, korang kat luar sana yang cari photographer utk wedding ni dia pakej yang aku offer

Ordinary Package - RM 600 - RM800
Gambar 4R - 200 keping (lebih kurang 2 -3 album) - 1 album gambar black & white
Gambar 6R - 2 keping
Soft copy (raw + edited)
Free:
Gambar A4 size - 2 keping
Frame A4 size - 1 bingkai

Advanced Package - RM1000 - RM1300
Gambar 4R - 200 keping (lebih kurang 2 -3 album) - 1 album gambar black & white
Gambar 6R - 2 keping
Custom Album (Photobook)
Soft copy (raw + edited)
Free:
Gambar A4 size - 3 keping
Frame A4 size - 1 bingkai

Sebarang tempahan boleh contact aku @ 017-38 111 38

Monday, December 13, 2010

Aku Bukan Penulis.....

Memang aku bukan penulis. Tapi aku nak juga menulis. Apa yang ditulis kadang-kadang datang dari sang sanubari penjuru hati dan kadang-kadang dari tinta minda yang sedang meracau dengan pelbagai buah fikiran. Dan akibat daripada ledakan "BUKU MUKA" membuat aku dah kurang berkeinginan nak menulis dalam ruangan ini dan terbiarlah ia sehingga beberapa purnama lamanya......

Arrrgggghhh... apa da yang aku dok mengarut ni... tu la... dah lama sangat dah tak keep in touch dgn blog ni... Nak tulis apa pun aku dah tak tau.... selalu sangat berFB.... bukan apa sebab dpt reconnect dengan my ol skool friend and some more you found new friends with same interest....

Pasal interest... Just bought my 1st DSLR about 4 months ago.... Ni kira big boys toy la jugak... sebenarnya memang aku minat ngan photography ni since bapak aku beli still film camera masa aku standard 6 dulu for our family... Tapi aku yang selalu dok guna bawak balik hostel.... Gambar pulak main petik je... asal ada film je, petik... Pastu time aku form 2 ikut lawatan ke Arau, singgah kat Padang Besar, beli my own still film camera... rega dia time tu kalau tak silap RM59.90... dan bermulah minat aku sampai la dpt beli sendiri DSLR.... Sekarang dah tambah pulak dgn Nissin Speedlite, Meike Battery Grip, Kit Lens 18-55mm f3.5-5.6, Lens 55-250mm f4-5.6, Hoya ND8 dgn CL Polarizer Filter, Digieye Wide Angel & Macro Converter Lens dan Buffalo Backpack..... Tengok... Memula beli camera je, last-last dah banyak pulak accessories dah beli...

Dan aku pun dah mula ambik job for wedding... ada la sikit side income from my hobby... family potrai pun aku ambik. Baru start dengan ambik my own family potrait... Dan seperti tajuk kat atas tu... sememangnya "Aku Bukan Penulis". Aku adalah aku. 'Si Pemetik Shutter'....

Friday, March 26, 2010

Welcome Back

Aku rasa dah lama sangat aku tak update blog ni... Nak kata takde idea, cuma takde story yang menarik... I'm thinking what I gonna to write...

Last week hari Sabtu aku bawa my family gi Putrajaya.. So lepas kenduri umah En. Zali (hey ya Allah) aku terus shoot ke sana. Konon-konon nak nak hot air balloon.. tapi aku sampai awal.. balloon baru bawak keluar bakul je... tapi ada another show.. remote control airplane & helicopter & paraglider show.... excited la jugak Haikal ngan Hakim... Jalan kat stalls section, Hakim dah mula buat hal nak beli belon ultraman.. nak tak nak kena la beli jugak.. kalau tak "ranjau sepanjang jalan" la dia... Paling kelakar bila tengok mulut Ayeesha terlopong tengok paraglider... Nak tengok gambar? Aku dah upload kat facebook...




Saturday, September 12, 2009

Menjelang Syawal

Kesian Hakim.. dia tak berapa sihat hari ni... tu nampak macam "lunyai" je.
Sedar tak sedar dah hampir penghujung Ramadhan masa berlalu. Cukup cepat aku rasa masa berlalu tahun ni. Next week dah masuk Syawal. Dalam kita menikmati kemuliaan Ramadhan ada juga perkara2 yang aku tak suka berlaku contohnya:


1. H1N1 - masih lagi belum dapat dibendung sepenuhnya. Kesian kat ibu bapa yang anak mereka terkorban. Suami yang kehilangan isteri. Anak yang menangisi pemergian bapa. Teman yang ketiadaan sahabat.
2. Ganyang Malaysia - apa la Indons ni... bagi aku diorg ni senang sangat terpengaruh dengan media di sana. Apasal la diorang nak gaduh-gaduh dgn Malaysians padahal dah memang sama keturunan Jawa, Banjar, Acheh, Minang, Boyan dsb. Lagi pulak sedara seagama. Yang banyak kes pecah umah, merompak, bunuh kat sini org diorang jugak.
3. Netbook aku "kong" - Tah apa tetiba je dia shutdown pastu langsung tak boleh nak run OS. Hantar pegi service centre kena reformat. Habis semua data hilang. Sib baik not so important.
4. Aktiviti sale kurang - bulan puasa produktiviti utk P.Mutual kurang la sikit but manage to close 14k so far. Next month kena kerja kuat lagi.
Ada gak benda yang menyenangkan:
1. Dapat puasa penuh so far tanpa serangan gastrik - tau-tau la perut aku ni. Silap sikit je kena gastrik teruk sampai kena masuk wad. Setakat ni Alhamdulillah.
2. Dah bayar Zakat fitrah - baru je bayar tadi sblm solat Jumaat.
3. Baju raya anak-anak dah ready - Baju melayu Haikal & Hakim adik ipar aku belikan. Thanx a lot Pian. Baju jalan diorang dah aku belikan. Nana & Nani (Atuk & Nenek) diorang pun ada belikan baju jugak.
4. Man United kalahkan Arsenal - Sure aku suka punya kalau team kesayangan aku ni menang. Dengan Arsenal pulak tu.
5. England menang ngan Croatia & layak ke Piala Dunia tahun depan - England Humilate Croatia 5-1.
6. Dapat cuti panjang Sempena Aidilfitri - Aku ikut boss aku cuti. Dia cuti seminggu aku pun seminggu la jugak.
7. Dapat add kawan lama aku dalam Facebook - dah betahun aku lost contact dian kawan aku ni since sblm kawin. At last terjumpa dlm FB

Wednesday, August 26, 2009

My Lil Princess

video

My baby girl ni dah pandai dah nak main. Siap ketawa besar lagi. Skg ni dia dah nak masuk 5 bulan. Dah pandai pusing badan meniarap dah....... Selamat berpuasa

Tuesday, July 21, 2009

Taman Pertanian Malaysia











Haa... you all ingat lagi dengan Taman Pertanian Malaysia, Bukit Cerakah Shah Alam? Dulu masa zaman memula pembukaan taman ni cukup gah sebagai salah satu 'must visit place' kalau buat rombongan ke atau lawatan sambil belajar kat klang valley ni. Aku ingat lagi masa zaman sekolah dulu (Izzuddin Shah, Ipoh) tak sah kalau tak pegi Bukit Cerakah selain Masjid Negara atau Masjid Shah Alam, Sogo, Chow Kit Road dan Muzium Negara. Aku ingat taman ni dah macam hidup segan mati tak mau pasal takde apa-apa promo ke berita ke pasal taman. Yang ada pun dalam berita pasal kawasan berhampiran yang dah gondol dikerjakan oleh orang-orang yang rakus mencari kekayaan dengan cara yang senang (Housing project la, apa lagi. Dulu Shah Alam banyak kawasan yang masih hijau. Sekarang ni tengok sana sini projek, projek, projek).

So last Sunday aku bawak la Haikal & Hakim pegi Taman Pertanian Malaysia atau sekarang dah tukar kepada Taman Botani. Punya la ramai manusia. Kebanyakan yang masuk untuk jogging dan ada jugak yang buat group outing. Facilities kat dalam taman ni pun rerupanya ada macam-macam. Selain dia punya main attraction, Four Seasons House atau Rumah Empat Musim (Spring, Summer, Fall, Winter) ada jugak kemudahan nak buat function macam kenduri kat Perkampungan Budaya, ada rumah penginapan (Rumah Perak, Rumah Kelantan, Rumah N9 etc), ada swimming pool, ada paintball arena, ada kolam memancing. Aku rasa kalau betul-betul promotion sure booming balik taman ni...

Saturday, July 18, 2009

Transformers


Last Monday me, my wife, Haikal & Hakim went to Alamanda for movie session. Haikal la yg sibuk tanya bila nak tengok Transformers because some of his kindergarden's friens had already watched this movie. Tu la bila dia dah mula bekawan. Apa yg kawan dia ada, dia pun nak. Kawan dia ada beli stationary Ben-10 dia pun nak. Ada bag Spiderman dia pun nak beli. Tengok Transformers dia pun ajak papa ngan mama dia tengok. So kena la bawak. Terpaksa aku ambik cuti hari Isnin itu hari. Sempat la jugak aku singgah UNITEN to close 2 cases. At least cuti pun aku ada sale.
Masa start movie bukan main excited dua2 rang ni. Hakim punya la bising nak bercerita. Half way movie Hakim dah start "tido oyang-oyang". Tido style dia tu la macam video clip yang aku post title My Sleepy Child. Kena la pangku dia pulak. Dah lenguh2 kaki aku masa tu. Bila Hakim dah bangun Haikal pulak start tido. Hish apa la anak papa ni. Tadi bukan beria nak tengok movie. Alih2 mama ngan papa dia jugak yang tengok.
Citer dia from start until finish full of action. Ada la jugak selit2 ngan romantic scene between hero ngan heroin Megan Fox (so damned hot in this movie). Pastu ada jugak new robots from autobots side as well as megatron side such as blackbird, twin ice cream van robots, huge metal sucker robot, audi TT robot ect. Movie ni lebih kurang 2 jam lebih. Start kul 2.30pm habis dekat2 kul 5.00pm. Kalau korang memang action movie fan, this movie is recommended. Kalau bawak anak2 sure diorang pun suka macam anak aku........